Direktlänk till inlägg 26 juli 2014

om jag dör...

Av Paola Loderini - 26 juli 2014 18:11



Låter lite hemskt, men jag har tänkt rätt mycket på döden och cancer och all skit som kan hända. Vad händer med mina barn om jag dör? Klarar de av att ta sig igenom den sorgen? Vilka pengar betalas ut? Hur funkar allt runtomkring? Borde jag styra upp saker och ting redan nu, om jag blir överkörd av en lastbil i morgon?


Detta låter kanske lite destruktvt, men jag tror ändå att det är viktigt att ha lite koll. På sin pension och på vad som är bra för barnen och allt sånt där. Jag har träffat barn som mist en förälder. Det är så hjärtskärande och så sorgligt. Det gör oerhört ont att se. Det var då jag tänkte tanken om vad som hade hänt om någon av oss, jag eller min exman, hastigt dog av sjukdom eller olycka. Den andra ska då ta hand om två barn som är totalt förkrossade. Att titta in i sina barns ögon och säga "Nu är det bara vi, och jag är hemskt ledsen för det". Hur klarar man av en sån grej?


Hursomhelst har jag nu varit medlem i Prognosia ett tag. Jag har köpt ett stort pensionspaket. Detta betyder att mot en avgift varje månad, närmare bestämt 79 kr, så sköter Prognosias mäklare alla placeringar av mina fonder (premiepensionen) och dessutom så får jag en speciell livförsäkring, som betyder att om jag dör går inte mina inarbetade pengar tillbaka till staten utan går till mina barn. Premiepensionen går nämligen tillbaka till staten om någon dör. Detta är liksom en extra livförsäkring som faller ut tillsammans med den livförsäkring du vanligtvis redan har. Barnen får ersättning från två olika håll kan man säga.


Med detta vill jag säga att förra året, innan jag gick med i Prognosia, gick mina fonder käpprätt åt helvete. Det är ju liksom ingen som har koll på detta. 9 procent tappades bort. Detta hade jag givetvis ingen aning om, men blev då informerad när jag råkade ta ett samtal jag vanligtvis inte tar. Telefonförsäljare gör mig bara förbannad. Han frågade mig 25 olika frågor och gjorde då en liten kartläggning på mig. Därefter har mina foder gått upp med nästan 18 000 kr. På ett halvår!


Nu har jag liksom fattat lite grejen. Det finns fyra olika typer: Privat pension, Tjänstepension, Premiepension och Inkomstpension. Känns lite tryggare nu när man har lite koll. Nu när jag går in på "mina sidor" och tittar så är det också lite roligt att se ökningen. Det kanske bor en liten ekonom i mig ändå. Mycket liten i så fall, men den finns där! ;)


Så kolla in på www.prognosia.se och prova. 948 kr om året om du tar autogiro. Det är ju pengar som du får tillbaka sen när du verkligen behöver dom. Jag menar, vem klarar sig på en pension?


Kram och ha trevlig lördag!









 
 
Ingen bild

Pensionsmyndigheten

29 juli 2014 10:23

Hej Paola!
Jag jobbar med sociala medier på Pensionsmyndigheten och såg att du gjort ett inlägg om pension och vill gärna ge dig lite mer information om premiepensionen som vi administrerar.

Mycket riktigt, som du skriver i ditt inlägg går den allmänna pensionen, där premiepensionen ingår, tillbaka till staten om du dör. Dessa pengar fördelas då till de övriga pensionsspararna. Varje år får vi pensionssparare ta del av avlidna personers intjänade pension, det kan du se i ditt orange kuvert som vi skickar ut varje år, det heter arvsvinst.

Oavsett om du ingår i ett avtal med Prognosia eller inte så går hela din intjänade premiepension tillbaka till staten om du avlider. Vare sig Prognosia eller någon annan kan ta del av din premiepension. Prognosia har tecknat en försäkring till dig hos dem som gör att dina barn/sambo/make kan få ut försäkringen om du dör. Denna försäkring kan man teckna hos vilket bolag som helst.

När det gäller efterlevandeskydd på premiepensionen, så kan du teckna det när du ansöker om uttag av sin pension och det är tidigast vid 61 års ålder. Det är den enda delen av din allmänna pension som du kan göra det på. Efterlevandeskyddet kan man endast teckna till make/maka eller registrerad partner.

Gör man inget eget val på sin premiepension så hamnar man automatiskt i AP7 Såfa och det är en statlig fondportfölj. Fram till 55 år består det enbart av aktier, AP7 Aktiefond och från 56 års ålder frå du gradvis större räntor i portföljen AP7 Räntefond. År 2013 så värdeutvecklingen på AP7 Aktiefonden 34 % och det var en av de högsta procenten av alla våra fonder på vårt fondtorg under det året. Prognosia kan bara ändra fonder till dig från vårt fondtorg. Vår fondportfölj är förutom att den går väldigt bra, även den som har en av de lägsta avgifterna. Avgiften på fonden har en stor betydelse på hela ditt premiepensionskonto. Det kan du läsa mer om här och jämföra med de fonder som Prognosia valt till dig www.pensionsmyndigheten.se/FondavgiftensBetydelse.html .

Tänk även på att byta fonder på premiepensionen är helt gratis om du gör det själv på vår hemsida. Jag vill även tipsa dig om vår fondvalsguide som finns här www.pensionsmyndigheten.se/oversikt.html

Du kan läsa mer om fondrådgivare och förvaltningstjänster här www.pensionsmyndigheten.se/Forvaltningstjanster.html

Nu när du har fått ett stort intresse av din framtida pension så kan du även titta över din tjänstpension som din arbetsgivare sparar åt dig. Det är samma tänk som till premiepensionen; så låga avgifter som möjligt och tänk på att det är ett långsiktigt sparande.

Du kan själv göra prognoser på hela din pension på www.minpension.se Där kan du se allmän pension, tjänstepension och ditt eventuella privatsparande.

Ditt inlägg hittade jag genom en sökmotor som heter Twingly och som visar träffar på internet som handlar om pension.

Har du fler frågor om pension är du välkommen att ställa din fråga direkt på www.facebook.com/fragaompension eller ring vår kundservice på nummer 0771-776 776.
Hälsningar Adam, Pensionsmyndigheten

Paola Loderini

1 augusti 2014 00:03

Hej Adam!

Det du skriver verkar "rätt och riktigt". Det som är grejen med allt detta är att mina pengar gick upp 18000 kr för att någon annan sköter fonderna åt mig. Det har inte gått något vidare bra innan, och det är ju det jag vill ha. Folk som sköter hela grejen på bästa sätt. Möjligt att jag betalar några kronor förmycket för detta med Prognosia, men då vill jag ha ett likvärdigt erbjudande som dessa kan ge, för mindre än 79 kr i månaden och deras administrativa avgifter.

Jag tycker på allvar att detta är något av det tråkigaste som ändå är ett "måste" i livet. Jag vill att folk sköter detta för mig, och jag vill verkligen inte byta fonder till höger och vänster själv. Jag är inte insatt i aktier och fonder längre, i alla fall inte längre. Det finns duktiga mäklare som sköter sånt här, och det är just detta jag betalar Prognosia för.

Jag söker inte på bättre avtal eller bättre försäkringar. Jag fick testa Prognosia kostnadsfritt i 6 månader och det visade sig vara mycket lönsamt. Det enda jag kan jämföra med är hur det varit innan och då har mina fonder gått minus med 9 procent. Nu är det tvärtom. Så, detta innebär att jag möjligtvis förlorar 79 kronor i månaden, men har vunnit desto mer.

Jag är alltid öppen för nya förslag och erbjudanden, men grejen är att jag vill ha dem serverade av företagen. Jag vill inte jaga olika sätt att spara pengar. Nu när konkurrensen om pensionerna finns så borde också alla komma med förslag, precis som Prognosia har gjort.

Välkommen att kontakta mig igen!

Paola

 
Ingen bild

Pensionsmyndigheten

1 augusti 2014 10:33

Hej Paola
Alla gör sina egna val och det är väldigt bra. Med mitt inlägg till dig ville jag endast informera om att det finns andra alternativ.

Det är du som bestämmer i slutändan hur du vill göra med din pension. När vi jobbar så bevakar vi alltid sidor som jag beskrev i mitt tidigare inlägg och när jag och mina kollegor får se något intressant om pension så bemöter vi alltid inlägget.

Vi tycker att det är jätteroligt att fler och fler blir medveten om sin pension och hur man kan göra för att påverka den.

Pensionsmyndigheten är en statlig myndighet så vi ger aldrig tips om hur man ska placera sina premiepensionsfonder, det vi vill poängtera till de som kontaktar oss eller skriver i sociala medier är att det är viktigt att tänka på fondens avgifter och att det är gratis att välja själv, samt att det finns ett alternativ för de som inte vill göra något eget val.

Hälsningar Adam, Pensionsmyndigheten

Paola Loderini

1 augusti 2014 11:00

Hej igen!

Då förstår jag. Jag känner nog att jag är den där bekväma. Mitt liv med skolbarn varannan vecka, heltidsarbete som lärare och dessutom allt annat omkring.... gör så att jag gärna blir av med så många "måsten" som möjligt. Jag har inte lust att välja själv när jag inte är insatt. Hade min ekonomi varit bättre hade jag förmodligen även köpt städning, bilrekond, tanka bilen, köra och hämta på aktiviteter, läxläsning och allt sånt där.... så jag är nöjd så länge jag ser att något är lönsamt. Kan hända att det blir ännu mer lönsamt om jag börjar justera fonder själv, men jag har inte tid med det.

Tack för svar igen! :)
Ha en bra dag!

Paola

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paola Loderini - 30 augusti 2016 22:07

     Nu har jag ny bloggportal:        www.nouw.com/paooola ...

Av Paola Loderini - 29 augusti 2016 21:26

Kod för att importera min blogg till Nouw: 9926004046

Av Paola Loderini - 23 augusti 2016 21:20


  En förälder kom med ett armband och köttbullar på "köttbullens dag" idag.  En lyckligt lottad fröken! :)  Sötaste minsta köttbullarna.  ...

Av Paola Loderini - 23 augusti 2016 21:15


Presentation


En blogg, helt enkelt....

Fråga mig

48 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards