Direktlänk till inlägg 5 januari 2014

Kemist? Javisst! Om den farliga UV-strålningen!

Av Paola Loderini - 5 januari 2014 01:15



Becksvart ute. Ingen är vaken! Jo, alla som festar loss på Göteborgs vackra gator i gatlyktans sken. Jag läser kemi. Klockan är 01.15 och känner ingen trötthet. Vänt dygnet rejält. Livsfarligt med julledighet för oss lärare. Första veckan på jobbet kör jag järnet utan sömn. Varje gång. Lär mig aldrig. Men det jag faktiskt lärt mig nu är en del kemi. Börjar bli intressant ändå.


Allt  på jorden, alla organismer hänger ihop i fantastiska kretslopp och bindningar. Det är rätt häftigt när man tänker på det. När jag sitter och säger en del barnförbjudna ord för att molekyljäveln inte fastnar i huvudet, så finns det annat i kemin som faktiskt är intressant.


Varför är det egentligen viktigt att skydda sig mot UV-strålning? På kemispråk är det så att den energi som finns i synligt ljus räcker till för att lyfta upp elektroner från yttre skal och vissa bindningar. Den högre energin, alltså UV-ljuset, påverkar elektronerna starkare än vanligt synligt ljus, och därmed bryts dessa bindningar och molekylen förstörs. Om detta skulle ske med en DNA-molekyl kan informationen i värsta fall förändras. En sådan förändring i DNA kallar vi mutation. Denna strålning är ultraviolett och har kortare våglängder och därför mer energi än den violetta strålningen. Ni fattar va? Det är egentligen inte så svårt att förstå. Inte ens för mig som hade ett kemibetyg som sänkte mitt medelvärde med en del steg. Ångrar mig nu att jag sov på lektionerna.... om jag ens var där.


Drar vi då detta lite längre så finns det två teorier om hur liv skapades på vår jord. UV-strålningen fanns innan växterna och eftersom växterna producerar syre som är nödvändigt för liv så kan man ju faktiskt undra.... men det fiffiga är då att livet skapades först i vatten. Rent vatten absorberar inte ljus, men tar faktiskt upp UV-strålning. Vattnet blev alltså skyddet för de första organismerna på vår jord. En annan teori säger att organismer fick skydd i sprickor i berg, där UV-strålning inte kunde nå.


Ja, men där glänste jag som en stjärna! Känner mig rätt häftig nu. Eftersom jag ändå glänser som en stjärna kan jag tala om att syreatomer bildas av stjärnor. Inte vår sol, utan större stjärnor. När det gäller vår lilla sol, så lyser den på grund av att grundämnet väte omvandlas till grundämnet helium. När väte omvandlas till helium frigörs enorma mängder energi. Denna energi gör så att solen vräker ut värme och ljus. Bara en bråkdel av detta når jorden såklart.




 Paola Månsson

Professor och doktorand i biofysikalisk kemi


Kemiska Institutionen

Lunds universitet








 
 
Ingen bild

Professor Dahlberg

5 januari 2014 11:16

Fin avhandling, anser dock att du glömde att när vätet tar slut i solens kärna så används de yttre väteatomerna och det är då det blir lite varmt här på vår jord.. men det kommer vi inte märka av...

Professor Dahlberg
Professor i Bioorganisk mikrofysikalisk teknikkemi på Önnereds Universitet

Paola Loderini

5 januari 2014 16:34

Ha ha... du e så sjuk och jag kommer absolut inte att klara den här jävla tentan. Jag har smått panik här hemma och köket ser ut som om någon släppt en ATOMBOMB på mitt molekylbord.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paola Loderini - 30 augusti 2016 22:07

     Nu har jag ny bloggportal:        www.nouw.com/paooola ...

Av Paola Loderini - 29 augusti 2016 21:26

Kod för att importera min blogg till Nouw: 9926004046

Av Paola Loderini - 23 augusti 2016 21:20


  En förälder kom med ett armband och köttbullar på "köttbullens dag" idag.  En lyckligt lottad fröken! :)  Sötaste minsta köttbullarna.  ...

Av Paola Loderini - 23 augusti 2016 21:15


Presentation


En blogg, helt enkelt....

Fråga mig

48 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6 7 8
9
10 11 12
13 14 15 16
17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards